
رحمتالله طاهری در گفت وگو با تسنیم و فارس، درباره عمده فعالیتهای انجام گرفته در حرمین امامین جوادین کاظمین اظهار کرد: طی سالهای اخیر فعالیتهای بیشماری در حرم مطهر امامین جوادین علیهم السلام در کاظمین صورت گرفته است که در این میان تولیت این حرم و مردم محترم عراق نیز همراهی لازم را داشتهاند.
وی با اشاره به فعالیتهای صورت گرفته برای بازسازی حرمهای مطهر افزود: برای حرمهای مطهر امام موسی کاظم(ع) و امام جواد (ع) فعالیتهای زیادی با مشارکت مردم و نذورات آنها انجام گرفته که یکی از آنها با مرمت و طلاکاری گنبدهای حرم مطهر امام موسی کاظم(ع) و حضرت امام جواد (ع) بوده است.
جانشین ستاد بازسازی کاظمین خاطرنشان کرد: از ۱۱ سال گذشته تا کنون ابتدا گنبد حرم مطهر امام جواد(ع) مرمت، بازسازی و طلاکاری شد و سپس گنبد حرم مطهر امام موسی کاظم (ع) مرمت، بازسازی و طلاکاری شد.
به گفته طاهری، در هر کدام از گنبدهای حرمین امامین جوادین ۱۰ هزار و ۵۰۰ خشت طلا نصب شده است که این کار نیز طی سالهای اخیر به پایان رسیده است.
وی ادامه داد: چهار مناره کوچک حرم امامین جوادین نیز حدود ۶ سال قبل بازسازی و طلاکاری شده است و همچنین سایر فعالیتها در صحن و ایوانها نیز به خوبی انجام شده است.
جانشین ستاد بازسازی کاظمین توضیح داد: طی سالهای اخیر در حدود ۱۲ هزار متر مربع سنگ صحن و ایوانهای حرمین امامین جوادین تعویض شده و همه کاشیهای معرق کاری شده ایوانها و حجرهها نیز عوض شده است؛ ضمنا کتیبههای بالای ایوانها نیز تعویض شده است.
طاهری خاطرنشان کرد: عوض شدن سنگ رواق(دیوارهها و کف)، سنگ کاری صحن امام علی(ع) به وسعت ۶ هزار و ۵۰۰ متر، مرمت و بازسازی مسجد تاریخی صفویه به وسعا پنج هزار و ۵۰۰ متر مربع، سنگ کاری دیوارهها و کف مسجد صفویه و توجه به توسعه حرمین امامین جوادین بخشی از فعالیتهای انجام شده است.
وی توضیح داد: مسجد صفویه ارزشی تاریخی برای ما دارد چرا که این مسجد زیبا با طراحی شیخ بهایی و در زمان صفویه با معماری بسیار جالب ساخته شده است و برای ما نیز حائز اهمیت است.
جانشین ستاد بازسازی کاظمین تصریح کرد: متاسفانه این مسجد در زمان صدام تبدیل به انبار و مخروبه شده بود و در شرایط نامناسبی بود اما توانستیم فضای این مسجد را با طراحی و نظارت کارنشاسان خبره و با مسئولیت دکتر زرگر مسئول دانشکده معماری دانشگاه شهید بهشتی به بازسازی بپردازیم.
طاهری خاطرنشان کرد: مرمت گنبد مسجد، ترمیم و بازسازی داخل مسجد، رسمی بندی، خطبندی، آیینه کاری و بهسازی این مسجد از دیگر فعالیتهای صورت گرفته است.
وی با بیان اینکه حرم امامین جوادین از بزرگترین حرمها درعتبات عالیات محسوب میشود، گفت: چون پدر و فرزند امام رضا(ع) در این محل قرار دارند ایرانیان و همچنین خود عراقیها ارادت ویژهای به این حرم دارند.
جانشین ستاد بازسازی کاظمین به کمکها و نذورات مردم خراسان جنوبی و خراسان رضوی برای حرم امامین جوادین (ع) اشاره کرد و افزود: در موضوعاتی نظیر کمکها، نذورات، حضور نیروی تبراعی و بازسازی حرمها خراسان جنوبی و خراسان رضوی حضور بسیار پررنگی داشتهاند؛ ضمنا به غیر از این استانها سایر استانهای کشور نیز به کمک برای ساخت و بهسازی صحن امامین جوادین مبادرت کردهاند.
طاهری به دیگر فعالیتهای انجام شده و پیش رو در حرم امامین جوادین اشاره کرد و گفت: سنگ رواقها، سنگ صحنها و سنگ ایوانهای سه ضلع شرق، غرب، باب المراد، باب القبله و باب القریش تعویض شده و البته از بهترین سنگهای مرمر استفاده کردهایم.
وی درباره مرمت و بهسازی منارههای حرم گفت: چهار مناره کوچک حرم کاملاً بازسازی شده و از میان چهار مناره بزرگتر نیز سه مناره بزرگتر نیز بازسازی و طلاکاری شدهاند.
جانشین ستاد بازسازی کاظمین تصریح کرد: یکی از منارههای بزرگتر در حال حاضر حدود ۸۰ سانت کج شده و انحراف دارد که برای این منظور مطالعاتی از سوی بهترین کارشناسان ایرانی انجام گرفته و فعالیت برای مرمت و بازسازی و اصلاح آن انجام میگیرد.
طاهری با بیان اینکه طلاکاری ایوان بابالمراد در ۴ سال گذشته انجام گرفته است، اظهار کرد: طلاکاری ایوان بابالقریش هم در حال انجام است و تا روز عید غدیر افتتاح خواهد شد.
وی ایوانها را دارای اهمیت میراث فرهنگی دانست و تاکید کرد: بعد از افتتاح ایوان بابالقریش در ایام عید غدیر، پروژه مرمت و طلاکاری ایوان بابالقبله آغاز خواهد شد.
جانشین ستاد بازسازی کاظمین درباره اهمیت ایوانها و مقرنس کاری آنها اظهار کرد: ایوانها و بازسازی حرمهای مطهر از اهمیت زیادی برخوردار است و در این راه هنرمندان و کارشناسان ایرانی نیز فعالیتهای ماندگار و ثمربخشی را از گذشته تاکنون داشتهاند و این توفیقی بزرگ برای کشور ما محسوب میشود.
طاهری در زمینه طرحهای توسعه حرم مطهر امامین جوادین نیز توضیح داد: توسعه صحن رضوی در شرق حرم در بابالمراد انجام میشود و حدود ۳۰ هزار متر مربع خواهد بود که طراحی آن انجام گرفته و عملیات بهزودی آغاز خواهد شد.
وی ادامه داد: توسعه صحن صاحبالزمان(عج) را هم مدنظر داریم که حدود ۴۸ هزار متر مربع است که البته تا ۱۸۰ هزار متر مربع نیز گنجایش برای توسعه وجود دارد و در ضلع غرب حرم مطهر واقع میشود که عملیات آن نیز بهزودی آغاز خواهد شد.
جانشین ستاد بازسازی کاظمین توضیح داد: طرح صحن و شبستان دیگر با نام امام محمد باقر(ع) مورد توجه قرار دارد که شروع ارتفاع دادن به سقف شبستان نیز تا دو ماه دیگر انجام میشود.
طاهری تاکید کرد: این توسعهها اگر انجام شود صحن مطهر امامین جوادین در حدود ۱۰۰ هزار متر مربع اضافه میشود و البته هرکدام طرحهای توسعهای سه سال زمان میبرد.
وی درباره تامین طلای لازم برای مرمت و طلاکاری حرم مطهر امامین جوادین (ع) گفت: بخشی از طلاها را تولیت تامین کرده است اما غیر از طلا همه ملزومات دیگر از نذورات مردمی تامین شده است.
جانشین ستاد بازسازی کاظمین درباره عملیات مناره حرم مطهر امامین جوادین(ع) گفت: طراحی برای مرمت و بازسازی مناره کج شده توسط پروفسور قهرمانی و تیم سازنده برج میلاد انجام میگیرد و این مایه افتخار است.